banner
Meer over Nieuwe...


nieuwe-eu-campagne-sicher-ist-lecker-van-start

Nieuwe EU-campagne Sicher ist lecker van start

15-06-2012

Sicher ist lecker – met deze slogan start in juni in Duitsland een imagocampagne voor groenten uit moderne kassen.

Op de Floriade is gister officieel de nieuwe EU-campagne “Sicher ist lecker” onthuld. Na een moeilijke tijd voor de groentesector en grote onzekerheid aan consumentenzijde in Duitsland moet de campagne het vertrouwen in groenten uit kassen weer versterken. Met dat doel start in Duitsland op 1 juni 2012 een imagocampagne specifiek voor glasgroenten. De drie jaar durende campagne wordt gefinancierd door EU-fondsen en gecoördineerd en uitgevoerd door het GroentenFruit Bureau. De campagne maakt onderdeel uit van de geïntegreerde marktbenadering van ketenkwaliteitslabel ‘Gecontroleerde Klasse’ in de Duitse markt. Andere campagnes hierin zijn: Imago Vruchtgroente Duitsland, Frische ist Leben, MyTomato en Colourfultaste.

“Het is de hoogste tijd dat de Duitse consument een positief beeld krijgt bij de teelt van verse groenten onder glas,” aldus Jochem Wolthuis, Directeur International Groentenfruit Bureau. “Deze campagne biedt een unieke gelegenheid alle onzekerheden en onduidelijkheden bij de Duitse klant met goede informatie weg te nemen. Meer transparantie, duidelijkheid en inzicht in de duurzame productiewijze moet leiden tot een positiever beeld van de voedingstuinbouw en meer goodwill. Hiermee kan het risico op dergelijke calamiteiten in de toekomst worden beperkt. In het eerste jaar willen we 70 miljoen Duitse consumenten bereiken, waarbij de website www.sicher-ist-lecker.de het centrale element van de campagne is. Voor de communicatie van de inhoud van onze boodschap gebruiken we verschillende massamedia kanalen, die enerzijds verrassen en daardoor aandacht trekken en anderzijds informatie verstrekken. Zo zijn er speciaal voor deze campagne een facebooksite en website ontwikkeld. Via de website www.sicher-ist-lecker.de bieden we geïnteresseerde Duitse consumenten een breed scala aan achtergrondinformatie, bestaande uit een blog, tekst- en videomateriaal, adressen en gerelateerde links. Met de facebooksite voor de campagne treden we in gesprek met consumenten, bouwen zo een intensievere band op met hen en voorzien hen van informatie. Voor de noodzakelijke aandacht zorgen een nationale advertentie- en bannercampagne in de publieke media (print en online) en in relatietijdschriften van de levensmiddelendetailhandel en een persbericht aan relevante persvertegenwoordigers bij de start van de campagne.”

Aanwezigheid in de belangrijkste media

Met de advertentie- en bannercampagne in publieke media zoals Bild der Frau, Freundin, Für Sie en Essen & Trinken en de relatietijdschriften van de grootste winkelketens zoals Edeka, Rewe en Kaisers Tengelmann kunnen ongeveer 70 miljoen lezers worden bereikt. Jochem Wolthuis; “In de advertenties verrassen we de consument met onze tekst- en afbeeldingkeuze en maken hen nieuwsgierig naar meer. Om dit doel te bereiken hebben we als campagnethema nuttige dieren gekozen en presenteren we hun functie in de kassen. Veel Duitse consumenten kennen het gebruik van hommels lieveheersbeestjes in kassen niet. We gebruiken hun positieve imago, breken zo toegangsbarrières af en besteden tegelijkertijd aandacht aan hun specifieke taak in de kassen. Daarom verwijzen we al in de advertenties naar hun functie en wekken de nieuwsgierigheid van consumenten op, zodat zij op zoek gaan naar meer informatie. Zo wordt het lieveheersbeestje als ongediertebestrijder samen met de paprika, de hommel als vlijtige bestuiver met de tomaat. “

Achtergrond programma

Het besluit tot promotie werd genomen naar aanleiding van de EHEC crisis van afgelopen zomer. De Duitse overheid en Duitse consumenten trokken onterecht de conclusie dat glasgroenten onveilig waren voor consumptie. Dit resulteerde in een radicale consumptiestop van glasgroenten en daardoor een schade voor Nederlandse tuinbouwbedrijven van ruim 315 miljoen Euro (230 miljoen teelt, 85 miljoen handel). Op 16 augustus gaf de Duitse overheid zelf aan dat glasgroenten veilig kunnen worden geconsumeerd. Toch was het vertrouwen in de producten inmiddels geschaad.

Het programma omvat een voorlichtingscampagne voor glasgroenten zoals komkommer, tomaat, paprika, aubergine, courgette, snijbonen, slasoorten, rucola, radijs en kiemgroenten. Aangezien komkommer, tomaat en paprika alle drie in de top 5 staan van huishoudelijke aankopen van verse groenten door Duitse consumenten, zullen deze nadrukkelijker in de campagne naar voren komen. De campagne wordt gecoördineerd door het GroentenFruit Bureau onder aansturing van de commissie glasgroenten en voor de helft gefinancierd door de EU. De campagne is onder andere gebaseerd op het ontwikkelen en communiceren van een emotioneel aantrekkelijk communicatieconcept voor glasgroenten. Het verhogen van het kennisniveau over de principes van de glasgroenteteelt is een speerpunt. Informatie daarover wordt beschikbaar gesteld en is toegankelijk via internet, online media, en andere moderne oplossingen zoals QR code. Ook legt het programma de focus op het realiseren van een juiste waardering voor en het vertrouwen in de teelt en afzetketen van glasgroenten.

GroentenFruit Bureau is het marketingcommunicatiebureau voor en namens de Nederlandse groente- en fruitsector. Met gerichte campagnes in binnen- en buitenland wordt het imago van groenten en fruit versterkt en de consumptie ervan bevordert. GroentenFruit Bureau wil een concrete bijdrage leveren aan de volksgezondheid door het stimuleren van de consumptie van de dagelijkse norm '2 ons groenten en 2 keer fruit. www.groentenfruitbureau.nl of www.obstgemuesebuero.de.


Heeft u een mening over dit artikel? Registreer of Log-in om te reageren.