banner
 
Meer informatie
Elstar appels, altijd raak

Teeltpagina

Waar komt de appel vandaan?
De appel werd al 10.000 v. Chr. in Europa in het wild verzameld en al in het Midden-Oosten geteeld in 4000 v. Chr. De Elstar en andere soorten stammen allemaal af van de wilde appel. Het Elstar ras is een echte appel van eigen bodem. De appel is ontstaan uit een kruising, bedacht  door Arie Schaap uit Elst, provincie Gelderland en appel veredelaar Thijs Visser. De appel kreeg zijn naam: ‘Elstarie’ (Arie uit Elst). ‘Elstarie’ leverde veel versprekingen op dus werd het later  Elstar. De wetenschappelijke naam voor Elstar is Malus Domestica. Elstar appels behoren tot de pitvruchten. 

De appelteelt
Appels groeien graag op voedzame grond, die iets aan de zure kant of neutraal is. Een humusrijke grond is namelijk de ideale grond om knapperige Elstar appels te kweken. Daarnaast heeft de appel zon nodig. Ze waarderen een zonnige, beschutte standplaats, waar de grondwaterstand niet te hoog is. In deze condities gaat de Elstar appelboom ongeveer 12-14 jaar mee. En daar plukken we graag de vruchten van!

Het groeien van de knop
In de winter is een appelboom nog kaal, maar er zitten wel knoppen aan. Die knoppen bestaan uit bloem- en bladknoppen. Hoe herkennen we het verschil? Een bloemknop is dikker dan een bladknop. Met de komst van de lente wordt het warmer en is het langer licht. Door de temperatuurstijging, komen de knoppen uit.  Na een paar dagen gaan de knoppen open en staat de appelboom in bloei. De appelbomen komen sinds 1990 eind april in bloei.

De appelbloesem
De fruitbomen bloeien gemiddeld 20 dagen. Tijdens de bloeiperiode worden de bloemen bestoven door insecten. Alleen door een goede bestuiving is een goede ontwikkeling van de vrucht mogelijk. Iedere bloem heeft 5 bloemblaadjes en in het midden staat een kransje meeldraden met stuifmeel erop. Als de zon schijnt komen er bijen op zoek naar het sap in de bloem. Tegelijkertijd nemen de bijen het stuifmeel uit de bloem mee, zo brengen ze stuifmeel van de ene appelbloem over op de ander.

De groei van de appel
Als de appelboom is uitgebloeid en deze bestoven zijn, dan is de bloesem bevrucht. Al direct na de bloei zijn de nieuwe jonge appelvruchtjes zichtbaar en zijn dan enkele millimeters groot.
Wanneer er teveel vruchten aan de boom groeien dan blijven de appeltjes veel te klein, vergelijk het maar even met druiventrossen. Een deel van de jonge vruchtjes worden verwijderd. Dit noemen wij telers ‘dunnen’. De overblijvende vruchten krijgen zo de ruimte om uit te groeien tot grote appels. Tijdens de vruchtgroei kan het fruit worden aangetast. Om dit te voorkomen helpen we de natuur een handje. We nemen maatregelen om vogels en insecten naar de boomgaard te lokken. We plaatsen bijvoorbeeld nestkastjes voor roofvogels. Schadelijke insecten worden door hen opgegeten. De appels groeien de hele zomer door. De Elstar groeit niet te hard, geeft rijke vruchten en is erg goed te bewaren. Liefst laten we de natuur het zelf oplossen. Tijdens de groei gebruiken we daarom zo min mogelijk gewasbeschermingsmiddelen, wat natuurlijk goed is voor het milieu.

Van oogst tot fruitschaal
Als de Elstar is uitgegroeid en hij past precies in de kom van je hand dan wordt de appel geplukt. De appel heeft dan een doorsnede van 70 – 80 mm, de optimale maat. De appel is rijp in september. In deze maand worden de appels geplukt. Het plukken gebeurt met de hand. In oogsttijd levert een jonge appelboom ongeveer zes kilo appelen op, terwijl een oudere boom makkelijk twintig kilo oplevert.

Na de pluk sorteren we zelf de appels. Na de pluk worden de appels, in voorraadbakken van 320 kg gesorteerd. Direct daarna worden de appels op eigen terrein gekoeld. In deze koelhuizen wordt de zuurstof verlaagd en wordt feitelijk de ademhaling van de appel nagenoeg stil gelegd, waardoor ze lang houdbaar zijn. Gekoeld blijft de Elstar tot ongeveer juni/juli het volgende kalenderjaar goed.  Daarom zijn de appels van eigen bodem vrijwel het hele jaar door te koop.

Na de appeloogst is de ‘wintersnoei’. Met de snoei houdt de boom zijn goede vorm en het zorgt ervoor dat er het volgende jaar voldoende gemengde knoppen zijn.

Bewaar ze in de koelkast
Elstar appels bewaar je het beste in de koelkast. Stevige Elstar appels kun je gekoeld makkelijk twee weken bewaren. Behandel de appels alsof het eieren zijn. laat ze dus vooral niet vallen.

Teeltfases

Lente fase Zomer Fase
Herfst fase Winter fase


Elstar appels, altijd raak