banner
 
Meer informatie
Elstar appels, altijd raak
Pijpers groenten en fruit
Naam bedrijf: Pijpers Groenten en Fruit     
Vestigingsplaats: Elsloo 
Teler: R. Pijpers (47)
Gezinssamenstelling: getrouwd, 2 kinderen (7 & 5 jaar oud)
Grootte boomgaard: 5,5 hectare appels en peren
Totale oogst: 0,7 miljoen kilo fruit

Het fruitbedrijf van R. Pijpers kan met recht een familiebedrijf worden genoemd. Al sinds de oprichting in 1915 hebben waren het altijd twee broers die het bedrijf runde. Nu is R. Pijpers alleen eigenaar. Hij is de derde generatie die de familietraditie voortzet. Vroeger zat het bedrijf midden in het dorp. Vader Pijpers woont nog steeds op deze locatie. Hij verkoopt voor zijn zoon, op zijn 80 jarige leeftijd nog dagelijks de appels aan dorpsbewoners. Ook klanten van ver buiten het dorp kopen graag hun appels bij het fruitbedrijf van Pijpers. Zelfs de Albert Heijn in het dorp heeft aan Pijpers een geduchte concurrent. Pijpers verkoopt een klein gedeelte van zijn appeloogst direct aan de consument. Het merendeel gaat direct na de pluk naar de afzetvereniging. Via de veiling Zuid-Limburg worden de appels verkocht.

Pijpers streeft een zo hoog mogelijke productie na met een uitstekende kwaliteit als uitgangspunt. De uitdaging is om ervoor te zorgen dat de boomgaard ten alle tijden in optimale conditie blijft. Het is daarbij een sport om dit te bereiken door zo min mogelijk bestrijdingsmiddelen te gebruiken.

Pijpers krijgt veel waardering van mensen in de omgeving. Niet alleen van de vaste klanten, ook van schoolkinderen. Ieder jaar aan het einde van het plukseizoen komen er scholen uit Geleen en Sittard langs voor een rondleiding. De meeste kinderen weten niet eens hoe een appelboom eruit ziet. Pijpers vindt het een fantastisch gezicht om de uitgelaten kinderen hun eigen Elstar te zien plukken en opeten.
Elk jaar kunnen de kinderen ervaren wat er komt kijken bij het kweken van appels.Elstar appels, altijd raak