banner
Meer over Week van de...


week-van-de-kropsla

Week van de kropsla: 31 oktober tot en met 6 november

19-10-2011

Campagne van GroentenFruit Bureau: ‘Ik sla dóór met Kropsla’

Sterrenchef Erik van Loo: ‘Sla is sappig, gezond en zo klaar’

 

GroentenFruit Bureau start een promotiecampagne voor kropsla. In de eerste week van november wordt de kropsla in het zonnetje gezet in supermarkten, groentespeciaalzaken en de media onder het motto ‘Ik sla dóór met Kropsla’.

Met buttons, T-shirts en folders wil het GroentenFruit Bureau de aandacht op kropsla vestigen. Kropsla is een eerlijk product, gezond, smaakvol en kakelvers. En een echt Hollands (export)product dat in een handomdraai voor een goede maaltijd zorgt.

IJzer en calcium

Sla zit boordevol calcium, ijzer en vitamine A en C. Rechtstreeks uit de kassen hebben ze kokette namen als Lollo Biondo, Lollo Rosso, Salanova, rode en groene eikenbladsla en botersla. 

Jan-Willem van der Pol uit Ridderkerk is een van de 70 slatelers in Nederland. Zijn kwekerij is al sinds drie generaties gespecialiseerd in kropsla. ‘Ik ben heel blij met de campagne. Vooral jongeren kiezen tegenwoordig voor het gemak van voorgesneden sla. Bij kropsla blijven de smaak en vitamines beter bewaard en het is echt niet veel meer werk. Bovendien is kropsla prachtig om te zien. Als ik ’s morgens de kas inloop en ik zie al die kropjes er perfect bij liggen, word ik helemaal vrolijk.’

In de koelkast is sla volgens Van der Pol zeker vier dagen vers. ‘Kropsla is knapperend, sappig, fris en maakt je fit.’ Zijn tip: ‘Haal de kropsla uit de verpakking, dan blijft hij langer goed. Sla moet ademen.’

Lekker makkelijk

Topchef Erik van Loo van tweesterrenrestaurant Parkheuvel in Rotterdam zet zich graag in voor de campagne van het GroentenFruit Bureau. ‘Ik houd vooral van botersla, die nu bijna een vergeten groente is. Kropsla moet weer de koningin van het bord worden. Het is zoveel dankbaarder dan voorgesneden sla.’

Recepten

Op de site www.2x2/kropsla is alle informatie te vinden over de verschillende soorten kropsla. Ook zijn er recepten ter inspiratie.

Facts & Figures

  • In Nederland worden 12 miljoen kroppen sla geteeld die bij elkaar drie miljoen kilo wegen.
  • In de slateelt wordt nog veel met de hand geplant en geoogst.
  • Drie op de tien gezinnen koopt 1 keer per week kropsla. Tien procent doet dat vaker dan 1 keer.
  • Jongeren kiezen liever voor voorgesneden sla, ouderen boven de 55 jaar verkiezen kropsla.
  • IJsbergsla en gemengde sla zijn het meest populair bij gezinnen.
  • Sla is een energievriendelijk en schoon product omdat de CO2 uitstoot laag is.
  • Sla, onder glas geteeld, is zachter van structuur dan sla uit de buitenteelt.
  • In Nederland  wordt 120 hectare sla onder glas geteeld.
  • Per vierkante meter worden circa 20 kroppen geteeld.
  • Elke krop weegt ongeveer 250 gram.
  • Sla is een exportproduct.
  • Nederland telt 40 slatelers onder glas (kas) en 30 telers in de open teelt (buiten).

Heeft u een mening over dit artikel? Registreer of Log-in om te reageren.