banner
Meer over Week van de Asperge


week-van-de-asperge

Week van de Asperge

09-04-2012
Het begin van de lente is ook het begin van het aspergeseizoen. De eerste witte asperges zijn er weer, vers van het land. Iedereen kan weer volop genieten van de “koningin der groenten”. Vanaf vandaag, maandag 9 april 2012, is het aspergeseizoen officieel geopend. Het aspergeseizoen loopt tot en met tot Sint Jan op 24 juni. Breng deze week de sfeer van lente in huis met asperges.

     

Interessante weetjes en feiten over de asperge

AubergineWist je dat:
  • Asperge een van de weinige groente is die zo weinig calorieën bevat en tegelijkertijd zoveel belangrijke vezels, vitaminen en mineralen bevat?
  • De opbrengst van mannelijke aspergeplanten wel 40% hoger is per ha dan die van hun vrouwelijke collega's?
  • Een aspergeplant in één oogstseizoen meer dan 20 asperges levert?
  • De asperge als groente steeds populairder wordt in de Nederlandse keuken?
  • Iedere persoon tussen 750 – 800 gram asperges per jaar eet?
  • Asperges veel makkelijker te schillen zijn als je ze eerst een half uur in koud water zet?
  • Je tegenwoordig reeds geschilde asperges kunt kopen?
  • 79% van alle Nederlanders meerdere malen per jaar asperges koopt?
  • Een gemiddelde aspergesteker 8 kilo per uur oogst?
Geschiedenis van de aspergeGeschiedenis van de asperge
Al ten tijde van de Egyptenaren rond 2750 voor Christus werden asperges gegeten. Er zijn afbeeldingen gevonden van asperges als offergaven. Ook de Grieken, Romeinen en Chinezen teelden asperges. Het duurde echter tot de Middeleeuwen voordat de koningin der groente in Nederland werd geteeld. Vanaf de 19e eeuw ging men op grotere schaal asperges telen. Sinds de Eerste Wereldoorlog is Noord-Limburg het belangrijkste productiegebied voor asperges.

De groei van de aspergeDe groei van de asperge
De aspergeplant is een lid van de leliefamilie waar ook de ui, prei en knoflook onder vallen. Asperges zijn de witte of groene scheuten aan de wortel van de aspergeplant. Witte asperges groeien onder de grond, groene asperges boven de grond. De smaak van asperges is zacht, met een heel kenmerkend aroma. Telers werken veelal alleen met mannelijke aspergeplanten omdat deze meer asperges produceren.

Asperges van AA-kwaliteitAsperges van AA-kwaliteit
Asperges van AA-kwaliteit zijn de beste asperges. De kop van de asperge is gesloten, de steel is recht, de stengels hebben een doorsnede van 18 à 28 mm en een gemiddelde lengte van 17-22 cm.

Vers van het landVers van het land
De In totaal werd vorig jaar zo'n 14 miljoen kilo asperges geproduceerd in Nederland. De telers verwachten een goed aspergeseizoen. De witte asperge is dit jaar van uitstekende kwaliteit. De afgelopen jaren is de asperge een echt voorjaarsproduct geworden. Ieder jaar groeit de populariteit van de asperge. De Nederlandse consument weet de asperge als seizoensproduct steeds meer op zijn waarde te schatten. Jaarlijks worden er meer asperges gekocht en gegeten.

Hoe gezond zijn asperges?Hoe gezond zijn asperges?
Zowel witte als groene asperges zijn rijk aan belangrijke voedingsstoffen. Ze zijn vetvrij, caloriearm en zoutarm. Daarnaast zijn asperges rijk aan voedingsvezels, vitamine A, B1, B2, B6, C, E en K en mineralen. Asperges bevorderen de spijsvertering, ontgiften het lichaam en helpen vetreserves af te breken. Voor meer informatie verwijzen we je naar Veggipedia, de Nederlandse encyclopedie over groenten en fruit.

Kopen en bewaren van asperges
Of asperges vers zijn kun je goed zien en horen. Hagelwitte verse asperges zijn te herkennen aan hun lichte glans. Maar je kunt het ook horen. Als je ze tegen elkaar wrijft hoor je een piepend geluid. Je kunt ze, opgerold in een natte theedoek, ongeveer een week in de groentelade in de koelkast bewaren.
Meer informatie over asperge in onze Veggipedia >>

Heeft u een mening over dit artikel? Registreer of Log-in om te reageren.