banner
Meer over Alles wat je nog...


venkel-weetjes-en-feiten

Alles wat je nog niet wist over venkel

26-06-2012

Wist je dat:

  • Venkel een zeer gezonde groente is boordevol mineralen?
  • De venkelplant een hoogte van 2 meter kan bereiken en groeit boven de grond?
  • Venkel vrijwel zonder bestrijdingsmiddelen kan worden verbouwd?
  • De geur van venkel insecten, zoals motten, vliegen en muggen verdrijft?
  • Venkel nog steeds gebruikt wordt als geneeskrachtig kruid?
  • Venkel de spijsvertering bevordert en helpt tegen een opgeblazen gevoel?
  • Venkel in zekere mate jouw hongergevoel kan verminderen?
  • Venkel jouw adem verfrist?

Geschiedenis van venkel

Geschiedenis van VenkelVenkel is oorspronkelijk afkomstig uit Azië. Chinezen en Hindoestanen gebruikten venkel als remedie tegen slangenbeten en het verdrijven van schorpioenen. De oude Egyptenaren en Grieken gebruikten venkel als vermageringsmiddel. Via middeleeuwse handelsroutes werd het naar Europa vervoerd. De naam venkel is afkomstig van het Latijnse woord ‘foenum’. Dit betekent 'hooi'. De Romeinen vonden namelijk dat de sterk aromatische geuren van de venkel op de geuren van hooi leken.

De venkelplant

De venkelplant

Venkel is een plant die tot 2 meter hoog kan worden. In de zomer heeft de plant dunne, vederachtige bladeren en trossen goudgele bloemen. Venkel is een naar anijs smakende plant. Venkel is een knol die geen knol is: het is samengegroeid verdikt bladstengel. Eigenlijk dus meer een witte bol.

Groei en teelt van venkel

Groei en teelt van venkelOns koele en droge zomerklimaat is perfect voor de venkelteelt en verfijnt de bijzondere smaak van deze kruidige groente. De groei van het gewas en de ontwikkeling van de bollen dient zo gelijkmatig mogelijk te verlopen. Zeer warme of erg natte zomers zijn ongunstig voor het gewas. Na drie maanden is de venkel oogstrijp. De planten worden met een mes net onder de knol van de wortel losgesneden. Vervolgens wordt ook meteen het meeste blad verwijderd.

Het Nederlandse venkelseizoen

Het Nederlandse venkelseizoen

Het Nederlandse venkelseizoen loopt van begin juni tot en met oktober. Het planten begint echter al van begin maart en gaat het hele seizoen door. Zo kan er voortdurend geoogst worden.

Kopen en bewaren 

Venkel kopen en bewaren

Koop venkel altijd zo vers mogelijk. Als venkel te lang ligt, dan loopt de smaak terug. Een verse venkel ziet er fris, mooi groen uit en de ‘knol’ voelt stevig aan. Let erop dat de venkel-‘rokken’ spierwit zijn en geen bruine vlekken hebben. Verpakt in plastic folie of vershoudfolie is venkel een week in de koelkast houdbaar.

 

Lees meer in Veggipedia en op onze campagnesite


Heeft u een mening over dit artikel? Registreer of Log-in om te reageren.