banner
Meer over Recepten: Elstar

Recepten: Elstar

01-09-2011

Weense appeltaart

Ingrediënten:

  • 4 grote appels
  • 2 eetlepels suiker
  • 1 theelepel kaneel
  • 100 gram boter
  • 4 eieren
  • 8 eetlepels rozijnen (eventueel een paar uur geweld in rum)
  • 200 gram zelfrijzend bakmeel

Bereiding
Vet een springvorm van 24 cm in met boter. Zet 100 gram boter een poosje buiten de koelkast zodat deze zacht kan worden. Roer de boter tot room. Breek 4 eieren in een kom en voeg 200 gram suiker toe. Meng de eieren met de suiker tot een dik en schuimig geheel. Roer vervolgens de boter erdoorheen en voeg een snufje zout en 8 eetlepels toe. Spatel voorzichtig ook de 200 gram zelfrijzend bakmeel en de helft van de appelschijfjes door het mengsel.

Bakken
Vul de springvorm met het mengsel en leg de rest van de appelschijfjes er bovenop. Schuif de vorm
in het midden van de oven. Gasoven/elektrische oven/hetelucht oven: stand 3 of 180 graden.
Baktijd: 60 minuten. Bestrijk, als de taart nog warm is, de appelschijfjes met abrikozenjam.

Appel aardappelsalade met bieslook

Bijgerecht, Voorgerecht voor 2 personen
Bereidingstijd: 25 minuten
Dieet: Vegetarisch dieet, lactose vrij, Glutenvrij dieet, kippenei vrij

Ingrediënten

  • 2 grote aardappelen
  • 1 stevige appel
  • 2 eetlepels witte wijnazijn
  • 1 theelepel suiker
  • 1 eetlepel bieslook
  • 1 eetlepel notenolie
  • 1 eetlepel zonnebloemolie
  • 

Bereidingswijze
Boen de aardappelen schoon. Kook de aardappelen in de schil in ruim kokend water +/- 20 minuten gaar. Haal daarna direct de schil eraf en snij ze in plakken.
Schil de appel, verwijder het klokhuis met een appelboor en snij ze in dunne plakken.
Leg de plakken appel en aardappel in een schaal.
Meng de azijn met de suiker, de fijngehakte bieslook en beide oliesoorten. Vervolgens bestrijk dit mengsel over de schijven aardappel en appel en dan kan het op tafel.

Appeltasjes met bladerdeeg

Ingrediënten per persoon:

  • 1 blaadje roomboterbladerdeeg
  • ½ appel, in hele kleine blokjes gesneden
  • 1 eetlepel rozijnen
  • ½ theelepel kaneelpoeder
  • 1 theelepel custardpoeder
  • 1 eetlepel (riet)suiker
  • 1 losgeklopt ei
  • Gehakte walnoot naar smaak

Bereiding
Meng de ingrediënten (giet eventueel overbodig vocht af). Leg het mengel in het midden van het lapje bladerdeeg . Kwast de randen van het deeg vervolgens in met het losgeklopte ei. Laat de punten van het bladerdeeg naar boven wijzen. Bestrijk en bestrooien de appeltasjes met wat suiker en kaneel.

Bakken
Plaats de appeltasjes op bakpapier in het midden van de oven. Gasoven/elektrische oven/hetelucht oven: op stand 5 of 220 graden. Baktijd: 20 a 25 minuten.

Elf steden appelkoek

Ingrediënten:
Deeg

  • 500 gram zelfrijzend bakmeel
  • 500 (bruine of witte) basterdsuiker
  • 250 gram havermoutvlokken
  • 400 gram gesmolten roomboter
  • 150 gram gewelde rozijnen

Vulling

  • 8 Elstar appels
  • 2 eetlepels suiker
  • 2 theelepels kaneel
  • sap van 1 citroen

Tip: door een donkere basterdsuiker te gebruiken krijg je een donkere koek. Bereid je de koek met witte basterdsuiker, dan krijg je een lichtere koek.

Bereiding
Smelt 400 gram boter in een pannetje op laag vuur en laat het daarna afkoelen.
Meng in een kom het zelfrijzende bakmeel, de basterdsuiker en 175 gram van de havermoutvlokken door elkaar. Voeg hier vervolgens de afgekoelde gesmolten boter aan toe. Meng alles goed door elkaar tot er een deeg ontstaat. Leg het deeg op een ingevette bakplaat en druk deze aan met de bolle kant van een lepel. Strooi de rozijnen erover en druk deze ook aan.

Schil de appels en verwijder de klokhuizen. Rasp de appels, voeg de suiker, kaneel en citroensap toe. Meng alles door elkaar. Strooi het geraspte appelmengel over het deeg. Strooi de resterende 75 gram havermoutvlokken erover en druk het geheel licht aan.

Bakken
Plaats de bakplaat in het midden van een voorverwarmde oven. Gasoven/elektrische oven/hetelucht oven: op stand 3,5 of 175 graden. Baktijd: 55 a 65 minuten. Na 1 uur is de koek gaar. Snij de nog warme koek aan en serveer hem met een toef slagroom.


Heeft u een mening over dit artikel? Registreer of Log-in om te reageren.