banner
Meer over Groente en fruit...


groente-en-fruit-bevatten-geen-gevaarlijke-hoeveelheden-bestrijdingsmiddelen

Groente en fruit bevatten geen gevaarlijke hoeveelheden bestrijdingsmiddelen

05-12-2011

Restjes van bestrijdingsmiddelen in groente en fruit vormen in Nederland geen serieus gevaar voor de volksgezondheid. Het risico dat consumenten, inclusief kinderen en baby’s, lopen is zo gering dat dit het eten van voldoende groente en fruit op geen enkele manier in de weg staat.

Deze conclusie trekt het Voedingscentrum uit een analyse van 4392 groente- en fruitmonsters die de nieuwe Voedsel en Warenautoriteit (nVWA) in 2010 heeft genomen. In 2010 werden 21 partijen aangetroffen die de gezondheidsnorm overschreden, maar de meesten hiervan zijn door de nVWA onderschept.

Overschrijdingen

Uit gevonden overschrijdingen van het RIVM blijkt dat weinig groenten en fruit gevaarlijke bestrijdingsmiddelen bevatten. Enkele producten die tijdig uit de handel zijn genomen, hadden een gevaar kunnen vormen voor een gevoelige consument, als die erg veel van deze partij zou hebben gegeten. Het ging om geïmporteerde producten uit landen buiten Europa, zoals paksoi en kousenband.

Combinaties bestrijdingsmiddelen

Bij de toelating van bestrijdingsmiddelen wordt gekeken naar de effecten van het individuele bestrijdingsmiddel niet naar combinaties. Terwijl op groente en fruit regelmatig restjes van meerdere bestrijdingsmiddelen zitten. ‘Het RIVM en de EFSA geven aan dat meer onderzoek gewenst is naar de zogenaamde cumulatieve (opgetelde) effecten van bestrijdingsmiddelen met eenzelfde werkingsmechanisme,’ zegt Stephan Peters, specialist voedselveiligheid van het Voedingscentrum. Uit eerder RIVM-onderzoek blijkt dat het cumulatieve effect op jonge kinderen verwaarloosbaar gevaar oplevert. ‘EFSA is aan het onderzoeken of er nog andere combinaties van bestrijdingsmiddelen bestaan die in dit kader onderzocht moeten worden,’ aldus Peters.

Winkelketens

Uit onderzoek van de nVWA blijkt dat het niet uitmaakt in welke winkelketen je groente of fruit koopt. Er bestaan namelijk geen duidelijke verschillen tussen winkelketens. 


Bron: vmt.nl


Heeft u een mening over dit artikel? Registreer of Log-in om te reageren.
personphoto
Van: Daphne Kamps om 12/12/2011 - 11:27
Eet biologisch-dynamisch en je weet zéker dat je geen bestrijdingsmiddelen in je groenten eet. De berichtgeving is erg wisselend en als consument kun je beter voor zéker gaan....'t is de combinatie van factoren die zorgen in onze maatschappij dat mensen ziek worden....