banner
Meer over Fruit op...


fruit-op-verpakking-ontbijtgranen-is-misleidend

Fruit op verpakking ontbijtgranen is misleidend

20-08-2011   
Voedingsspecialist Patrick Mullie van de Vrije Universiteit Brussel (VUB) klaagt in Het Laatste Nieuws de misleidende verpakkingen aan van ontbijtgranen. Vaak wordt daarop vers fruit afgebeeld, terwijl er weinig tot geen fruit in de ontbijtgranen te vinden zijn. “En als er al fruit in zit, is het zo gedroogd dat het geen vitamine C meer bevat”, stelt hij in het dagblad

  
Het Laatste Nieuws onderzocht de verpakkingen van ontbijtgranen die foto’s van vers fruit afbeelden. Uit die test bleek dat de ingrediëntenlijsten niet spreken over vers fruit, maar over ‘stukjes met aardbeismaak’ of ‘vlokken met frambozensmaak’. Hoewel de verpakkingen in principe dus niet liegen over de inhoud, acht Mullie het misleidend om fruit af te beelden. Ook de reclamespotjes die ouders aanmoedigen hun kinderen ’s morgens ‘gezonde ontbijtgranen’ voor te schotelen, hekelt hij.

“Ontbijtgranen bevatten twee keer zoveel calorieën en véél meer suiker dan brood, terwijl ze veel sneller verteren waardoor je na een uurtje alweer honger hebt”, klinkt het in het dagblad. “Maar als we de reclame en verpakkingen mogen geloven, passen ze in een gezond en zelfs slankmakend dieet.” Mullie raadt dan ook af om ontbijtgranen te eten als ontbijt.

De afbeeldingen van vers fruit op de verpakkingen noemt hij “doorzichtige marketing”. “Ontbijtgranen bevatten zeer weinig tot geen fruit, en wanneer ze al fruit bevatten, zijn de vruchten zo gedroogd dat ze geen vitamine C meer bevatten.”

Michiel Sallaets van Kellogg’s reageert dat het zijn bedrijf niet om misleiding te doen is. “Het fruit wordt slechts klein afgebeeld op de verpakkingen en iedereen kan de ingrediëntenlijst raadplegen. We voegen die foto’s van vers fruit op de verpakking toe opdat de consument meteen zou zien welke smaak het product heeft”, legt hij uit in de krant.

  

Bron: vilt.be


Heeft u een mening over dit artikel? Registreer of Log-in om te reageren.
personphoto
Van: Jacobus Teeuwen om 03/09/2011 - 10:01
Welke kunstelijke smaak bedoelt Mijnheer Sallaets waarschijnlijk ! Het is te hopen dat er in deze richting een beetje beweging komt, en daardoor de Groente en Fruithandel opdrift krijgt !